Influencer Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Influencer
Nov 29, 2020
Influencer Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknoloji, internet, sosyal medya derken inanılmaz alanın gelişimine hızlıca şahit olduk. Son dönemde oluşan bu gelişim, farklı tanımların ya da meslek çeşitlerinin de çıkmasına olanak sağlamış durumda. Bunlardan birisi de influencer marketing olarak adlandırılan, herkesin ilk duyduğunda anlam veremediği bir tanımlama. Ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan, ama ciddi bir yükseliş içine giren bu sistemin detaylarına birlikte bakalım.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing

Tanımsal olarak kelime anlamı “etkileyen” olarak çözümlenen Influencer, sosyal medya tabanında oldukça sıklıkla karşımıza çıkan bir terim. Bu tanıma geçmeden önce, insanların nasıl bu aşamaya gelebildiğinden bahsedelim. Sosyal medyanın gelişimi ile ortaya çıkan Sosyal Medya Fenomenleri, sıklıkla belli bir hayran kitlesine sahip, ciddi takipçi sayıları olan insanlar. Influencer marketing çalışmalarında da bu kişiler kullanılıyor. Şöyle ki; çok yüksek aboneli ve izlenim oranına sahip bir YouTube kanalınız var. Bu kanalda reklam yapmak isteyen bir zeytinyağı markası, size belli bir ücret karşılığında reklam verebiliyor. Siz de kanalınızın programını bunu dahil ediyor, bir tarifinizde bunu kullanarak, elde ettiğiniz verimi, randımanı, lezzeti kanaldaki yayınızda anlatıyorusunuz.

İlginizi çekebilir: Influencer Pazarlama Teknikleri

İşte bütün meselenin bundan ibaret olduğu influencer marketing işleri, hemen her sosyal medya fenomeninin kullandığı bir sistemdir. Edinilen kitle üzerinde fikir verme, yönlendirme gibi yetenekleri olan, lider, fenomen kişilere influencer diyoruz. Şu an için Türk Dil Kurumu buna bire bir olarak bir çeviri yapmadı. Bu nedenle İngilizce terimi kullanmak durumunda kalmaktayız.

İşletmeler İçin Influencer Marketing Nasıl Yapılır?

Şirketler İçin Influencer Marketing

Bu marketing işleminde bir reklam veren, bir de reklamı yayınlayan/ yapan taraf bulunuyor. Reklam veren genelde, ürün ya da hizmeti sağlayan, üretici ya da hizmet sunucusu firmadır. Etkin bir reklam yapmak, doğru hedef kitleye ulaşmak için, tüm reklam verenler gibi kendine reklam şekli belirlemeye çalışırlar. İşte bu aşamada, direk onun hedeflediği kitleye sahip bir sosyal medya hesabı ile iletişim kurabilir. Bir otomobil üreticisi, otomobil kanalı hesabı olan, geniş kitlelerin takip ettiği bir hesap üzerinden en verimli reklamı yapabilir.

Bu aşamanın diğer tarafı ise reklamı yayınlayan platform hesabının sahibidir. Influencer marketing işleminin kazanan tarafı da bu kişi olmaktadır. Emek vererek, uzun yıllarda büyüttüğü kanalında ya da hesabında farklı aktiviteler yaparak, takipçilerine bu reklam sahibi firmanın ürün ya da hizmetlerini güzelce anlatır. Bu anlamda oldukça başarılı, iki taraf için de harika sonuçları oluşacağı bir durumdur.

Adverport ''influencer marketing'' hakkında önemli bir deneyime ve birikime sahiptir. Nasıl yapılması gerektiği konusunda işbirliği yapan influencerlara yol gösterir ve maksimum katma değer sağlar.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.