Affiliate Marketing Nedir?

Affilate Marketing
Oct 30, 2022
Affiliate Marketing Nedir?

Affiliate Marketing Nedir?

Affilate Marketing
Affilate Marketing

Sosyal medyanın günden güne hayatımıza dahil olması bir çok açıdan hayatımızı değiştirmeye başladı. Neredeyse herkesin kullandığı sosyal medya platformlarını bir fırsat olarak gören firmalar pazarlama stratejilerini buna göre değiştirerek Affiliate marketing denilen yeni bir methoda geçti. Affiliate marketing son dönemler en çok tercih edilen pazarlama türlerinin arasında yer almaktadır. İletişim gücünün ve insan etkisinin kullanıldığı bu pazarlama method aslında kulaktan kulağa deyiminin gerçeğe döndürülmüş hali olarak da bilinmektedir.

Affiliate marketing’de müşteriler güvendikleri bir kaynaktan aldıkları geri dönüşlere göre bir ürünü satın almayı tercih eder. Satış ortaklığı olarak da adlandırılan bu pazarlama türünde kitleler üzerinde etkisi olan insanlar ürünlerin reklamını yaparak satışlardan kazanç sağlayabilmektedir. Bu kazançlar yapılan anlaşmanın türüne bağlı olarak yapılan satış üzerinden, sayfaya tıklanma sayısı üzerinden veya verilen reklam sayısı üzerinden yapılabilmektedir.

Türkçe bağlı kuruluş olan Affiliate marketing diğer reklam ve pazarlama çeşitlerine göre hem daha ucuz hem de daha güvenilirdir. Kitleler üzerinde etkisi olan insanların ürünleri tanıtmasının ardından bir çok kişi bu ürünleri deneyimlemek istediğinden dolayı ürüne duyulan güven ve ürünün bilinirliği yüksek oranda artmaktadır. Bu Affiliate marketing en büyük avanyajları arasında yer almaktadır. Ürünün tanıtımını yapan kişiler yapılan satışlar veya tıklamalar üzerinden kazanç sağlarken işletme sahipleri diğer reklam türlerine göre daha düşük bir yatırım ile potansiyel müşteri, tıklama, satış ve trafik sağlayabilirler.

Bunun yanında Affiliate marketing katılımı oldukça kolay olan bir pazarlama türüdür. Her işletmenin bu pazarlama türü için belirlediği kriterler farklı olsa bile genellikle belirli bir sayıda takipçi ayısına sahip olmak yeterlidir. Her işletmenin şartları kendine göre değişiklik gösterdiğinden dolayı ilgili işletme ile ilgili araştırma yapılmalıdır. Özellikle son zamanlarda affiliate marketing çeşitli tartışmalara sebebiyet verdiğinden dolayı belirli yollar ile denetim altında tutulmaktadır.

Affiliate marketing’in bir diğer avantajları arasında da tanıtımı yapacak kişinin ürünün satın alma süreci ve kargolanması ile ilgilenmemesi yer almaktadır. Tavsiye mekanizması üzerine gerçekleştirilen pazarlama sürecinde tanıtım yapan kişi sadece video, içerik, görsel ve kullanım gösterimi gibi metaryalleri tüketiciye sunmaktadır. Sonrasında gerçekleşen süreç ile ilgili hiçbir sorumlulukları bulunmamaktadır. Bu durumda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise tavsiye edilen ürünün görsellerde ve videolarda gösterildiği gibi olmaması tüketiciler üzerinde bir güvensizlik yaratabilmesidir. Ürün tanıtımında gerçeğe aykırı bilgi vermek affiliate marketing’in uzun süreli yapılabilmesinin önüne geçecektir.

Şirketler açısından affiliate marketing enaz iş birliği yapılan kişilerde olduğu kadar karlıdır. Diğer pazarlama yöntemlerine göre daha az masraflı olan bu yöntem aynı zamanda belirli oranda satış ve trafik garantisi de vermektedir. Çok daha az maliyetle bir çok farklı ürünün çeşitli kaynaklar üzerinde tanıtılmasını kolaylaştırır.  Affiliate marketing’de taleplerin başlaması ile beraber diğer reklam çeşitlerinden daha fazla trafik, tıklanma ve satış aksiyonlarının başladığı istatistikler ile de kanıtlanmıştır. Bu sayede aksiyonlarını hızlı bir şekilde alabilen şirketlerin büyümeleri ve geniş bir pazara erişmeleri kolaylaştırmıştır.

Affiliate Marketing Firmalar

Affiliate marketing firmaları çoğunlukla e-ticaret siteleri tarafından tercih ediliyor olsa da bir çok marka kendi internet satış siteleri üzerinden yapacakları satışlar için de bu pazarlama yöntemini tercih edebilmektedir. Yine de en çok karşımıza çıkan firmalar arasında Türkiye’nin e-ticaret sektöründe lider olan isimleri yer almaktadır. Bu e-ticaret siteleri farklı satıcılara kendi platformları üzerinden satış yapma imkanı sunduğundan dolayı ürünlerin Affiliate marketing ile tanıtılması hem e-ticaret firmasına, hem satıcıya hem de tanıtım yapan kişiye katkı sağlamaktadır. Tüketiciler de deneyimlenmiş bir ürünü satın alarak ortaya çıkabilecek kötü süprizlerden korunmaktadır.

Her Affiliate marketing firmasının kendi ait kuralları ve kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterler genellikle birbirine yakın kriterler olsa bile farklı firmaların farklı istekleri bulunabilmektedir. Bu sebeple her firma için belirlenen kriterler araştırılmalıdır. Ancak her firmada değişmeyen tek şey belirli bir kitleye sahip olmaktır. Tanıtım yapacak olan kişilerin sahip olduğu kitleler de büyük bir kriterdir. Ürünle ilgilenecek kitleleye sahip olunması büyük bir öneme sahiptir. Örneğin sosyal medya kanalları üzerinde yemek tarifleri paylaşıyorsanız ve kitleniz size bu yemek tarifleri ile tanıyorsa e-ticaret firmalarının yanında yiyecek içecek markaları veya mutfak araç gereçleri markalarının iş birliği yapma ihtimali çok daha yüksektir. Bazı durumlarda affiliate marketing ile ilgilenen firmalar tanıtım yapacak kişi ile iletişime geçse de firmalara ulaşarak iş birliğine açık olduğunuzu bildirmek de faydalı olabilmektedir.

Adverport uygulamasını indirerek markalar ile iş birlikleri yapabilirsiniz.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.