Influencer Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler

Influencer
Oct 1, 2020
Influencer Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler

Sosyal medya ağlarını kullananların sayısının gün geçtikçe artması beraberinde internet üzerinde ünlü olan insanların oluşmasını getirmiş oldu. Çağımızda bir televizyon yıldızından çok tanınan internet fenomenleri, türlü isimlerle anılmalarına rağmen aralarında evrensel olarak “influencer” kelimesinin kullanımı uygun görüldü. Influencer, tam olarak “etkileyen, etkileyici (bir birey)” anlamındadır. Sosyal medya fenomenleri için bu terimin kullanmasının nedeni de ürettikleri içeriklerin çağımız gençlerine hitap etmesi ile dolaylı yoldan onları etkilemesinden geçmektedir.

Influencer
Influencer

Bir influencer, bu etkiyi iyi yönde kullanırsa ki bu onu takip eden gençleri -dünya ya da ülkemiz bazında önem arz eden ve çözülmesi gereken sorunlar hakkında konuşmaya itmektir- sahip olduğu platformu kullanabilir. Aynı şekilde bir influencer’ın attığı zararlı adımlar da hem kendisini hem de takipçilerini kötü yönde etkileyecektir.  Peki gençlerin, hatta her yaştan sahip oldukları takipçilerinin üzerilerinde bu denli bir etkiye sahip olan influencer’lar nasıl oluşur? Bir influencer olmak için neler yapmak gerekir? Eğer influencer olmak istiyorsanız nereden başlamalısınız? Beraber cevaplayalım.

Influencer Olmak için Önce Samimiyet

Ne iş yaparsanız yapın, samimi olmak her zaman sizi yaptığınız işte öne çıkaracaktır. Influencer olmak için ise samimiyet kilit faktörlerden biridir.  Bir influencer’ın büyük bir kitleye sahip olmasının nedeni oluşturduğu içerikten çok kişiliği ile bağlantılıdır. Bir influencer’ın kariyerinin yükselişi ve düşüşü tamamen kişinin kişiliğine bağlıdır. Bu yüzden takipçileri ile samimiyet sağlamak, kendine ve onu takip edenlere dürüst olmak, bir influencer olmak için en önemli hususlardan biridir.

Samimiyet
Samimiyet

Sahte bir kişilik oluşturmak internet ortamında hoş karşılanmayacağı gibi takipçileriniz ile olan bağınızı zedeler, sizi güvensiz biri haline getirir ve kariyeriniz kurtarılması zor bir durumun içine düşer. Bu yüzden bir influencer olmak için önce kendiniz olmanız gerekir. Kameralar önünde doğal bir şekilde kendiniz olmayı başarabilirseniz ve hem kendinizle hem de takipçilerinizle dürüst olabilirseniz, bir influencer olmak için her şeye sahipsiniz demektir.

Veri Analizi ile Markaları Etkileyin

Eğer bir influencer olmak istiyorsanız, markaların sizin yanınızda olmasını sağlamanız gerekir. Markalara sizinle çalışmak için bir neden vermek için kullandığınız sosyal medya hesabındaki verileri ayrıntılı olarak analiz ederek takipçilerinizin hangi içeriklerinizi daha çok sevdiğini bulabilir, buna göre de hesabınızı şekillendirerek kar sağlayabilirsiniz. Veri analizi yapmak bu noktada oldukça önemlidir.

Veri Analizi
Veri Analizi

Veri analizi, finansal yönetiminizi kolaylaştırarak kullandığınız sosyal medya ağının algoritmasını anlamanıza yardımcı olur. Aylık veya haftalık yapılan veri analizleri, hangi paylaşımlarınızın sosyal medya uygulaması tarafından daha çok önerdiği ve hangi paylaşımlarınızın takipçileriniz tarafından daha çok beğenildiği gibi size uzun vadede yarar sağlayacak bilgileri iletir. Bu sayede kariyer planlamanız çok daha düzenli ve dengeli olur.

Adverport veri analizini yaparak süreçleri kolaylaştırır ve markaları etkilemenize yardımcı olur. Bu sayede, Adverport influencer kariyerinizi üst basamaklara taşımaya imkan sağlar.

Influencer Olmak İçin Özgün Fikirler Üretin

Türkiye’deki influencer’ları incelerken fark edeceksiniz ki birçoğu geldikleri yere yepyeni ve özgün fikirler üreterek gelmeyi başarmıştır. Bu yeni fikirler, var olan kitlesi tarafından beğenilirse paylaşıldığı sosyal medya ağının algoritması tarafından başka kullanıcılara gösterilir. Bu Instagram’da “Keşfet” bölümünde bir fotoğrafınızın ortaya çıkması, TikTok’ta kısa videonuzun kullanıcılarının “Sizin Için” (İngilizce adıyla “For You”) sayfasına düşmesi ya da Youtube’da yüklediğiniz bir videonun insanların ana sayfasına düşmesi ve bazen  de “Trending” bölümünde sıralamaya girmesi gibi olaylar olabilir. Böyle bir durumda ürettiğiniz içerik her ne ise insanlar tarafından beğenildiğini ve beğenmesinin nedeninin özgünlük olabileceğini söyleyebiliriz.

Özgün Fikirler Oluşturma
Özgün Fikirler Oluşturma

Siz de influencer olmak istiyorsanız, diğer influencer’ların yapmadığı ve insanların ilgisini çekecek fikirler üretin. Fikirleriniz anında ilgi görmese bile pes etmeyin! Bazı fikirler insanların dikkatini çekmeyeceği gibi bazıları da içeriğinizi yayınladığınız sosyal medya aracının algoritması tarafından değerli görülmez. Bu olay yaşandığında fikrinize ne eklerseniz ya da fikrinizden ne çıkarırsanız bu algoritma tarafından öne çıkarılacağını bulmanız gerekir. Bunun için de sosyal medya algoritmalarını iyice anlamaya çalışmalısınız. Eğer ürettiğiniz özgün içeriği hem siz hem takipçileriniz hem de algoritma beğeniyorsa bir influencer olarak hızlı bir büyüme yaşayabilirsiniz.

Açık Sözlü ve Dürüst Olun

Influencer olmak için sahip olmanız gereken en önemli özellik açık sözlü ve dürüst olmaktır. Bunun ilk ve bariz nedeni, yalan söyleyen veya demek istediğini kapalı bir şekilde ifade eden bir insanın halk içinde itici gelmesidir. Böyle influencer’ların takipçi kitlesi, onların tamamen saydam ve dürüst biri olmadığını anlayınca taraf değiştirebilir. Özellikle internet gibi anonimliğin hakim olduğu bir ortamda, insanlar diğerlerine karşı çok daha kaba ve hatta zalim olabilirler. Dürüst olmayan bir influencer bu insanlar ile uzun bir süre baş etmek zorunda kalabilir. Bu da influencer’ı kötü etkiler, yapmak istediği şeyden alıkoyar. Bunun yaşanmaması için de dürüstlük, açık sözlülük ve saydamlık çok önemlidir.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.