Türkiye Affiliate Marketing

Türkiye Affiliate Marketing

Türkiye Affiliate Marketing

Türkiye'de Affilate Marketing
Türkiye'de Affilate Marketing

Affiliate marketing Türkçe’ye bağlı kuruluş pazarlaması olarak da çevrilse de en çok tercih edilen adlandırma şekli satış ortaklığıdır. Her satış veya oluşturulan her trafik için komisyon karşılığında farklı markaların veya şirketlerin ürünlerinin tanıtılması olarak tanımlanan affiliate marketing’i ziyaret ettiğiniz bir çok web sitesinde affiliate link veya sponsorlu gönderi olarak görebilirsiniz. Oldukça yaygın bir pazarlama yöntemi olarak kullanılan bu method sayesinde firmalar oldukça düşük maliyetler ile reklamlarını yaptığı gibi influencer veya blogger olarak bilinen kişiler komisyonlar ile kazanç sağlayabilmektedir.

Satış ortaklığı ile para kazanmanın bir çok farklı yöntemi vardır ancak temelde hepsi internet üzerinden yapılan satışlara dayanmaktadır. Affiliate marketing ile ortaklık yaptığınız markanın veya firmanın ürünlerinin tanıtımını yapacağınız bir sosyal medya hesabına veya bir blog sitesine ihtiyacınız vardır.

Her ne kadar Amerika’da başlamış olsa da Türkiye Affiliate marketing konusunda oldukça ilerlemiştir ve günümüzde neredeyse tüm büyük markaların reklam bütçelerinin bir kısmını bu yönteme ayırmaktadır. Markaların yaptığı anlaşmaların yanında Amazon, Trendyol, Hepsiburada, THY gibi e-ticaret alanında gelişmiş olan firmalar da satış ortaklığı ile kendi platformları üzerinden yapılan alışverişlerinde artış sağlayabilmektedir.

Bir pazar yeri olarak bilinen e-ticaret siteleri genellikle influencerlar ile çalışmayı tercih etmektedir. Bunun en büyük nedenleri arasında ülke genelindeki sosyal medya kullanımı ve sosyal medyanın bireyler üzerinde etkisidir. Affiliate marketing sayesinde e-ticaret sitelerine gelen trafiklerde büyük artışlar yaşandığı gibi bu siteler üzerinden yapılan satışlarda artışlar yaşanır ve büyük markalar da bu siteleri kullanmayı tercih etmeye başlarlar.

Türkiye Affiliate marketing alanında günden güne gelişmeye devam ettiği için neredeyse her marka ve her işletme bu pazarlama yöntemine yönelmeye başlamıştır. Bazı büyük otomobil firmaları bile influencerlar ile işbirlikleri yaparak kendi reklamlarını yapmaya başlamıştır. En çok tercih edilme sebepleri arasında diğer reklam yöntemlerine göre oldukça düşük bütçeli olması yer alsa da diğer reklamcılık yöntemlerine göre daha fazla kişiye ulaşılmasını sağlamaktadır. İnfluencerlar veya içerik üreticileri reklam yaparak satışlar üzerinden komisyon kazanırken şirket veya markalar da sitelerine gelen trafik, yapılan satışlar, tıklanmalar ve potansiyel müşteriler elde eder.

Satış ortaklığı katılımı kolay bir pazarlama türü olsa da bazı şirketlerin veya markaların kriterleri ve şartları farklılık gösterebilir. Bu kriterler ve şartları en doğru şekilde araştırmak gerekmektedir. Aksi takdirde bazı kriz durumları ortaya çıkabilir. Örneğin influencerlara iletilen linklerin geçerlilik süresi bir çok farklı platformda farklılık gösterir. Kimi firmalarda linkler ile yapılan satışlardan sürekli komisyon verirken kimi firmalar sadece 24 saatlik süreçte yapılan satışlardan komisyon verebilmektedir.

Türkiye'de Satış Ortaklığı

Satış ortaklığı ile ürün tanıtımı yapan kişiler ürün tanıtımlarını tavsiye ile yaptıklarından dolayı satın alma ve kargolama süreçleri ile uğraşmazlar ve hiçbir şekilde bu alanda bir yatırım yapmaları da gerekmez. Satış ortaklığı anlaşmalarının herhangi bir kısıtlayıcılığı bulunmaz. Bir e-ticaret platformu veya bir marka ile satış ortaklığı yapan bir influencer farklı markalar ve platformlar ile satış ortaklıklarına devam edebildiği gibi, firmalar ve markalar da farklı influencerlar ile satış ortaklıkları yapmaya devam edebilir. Markalar ve firmalar açısından kısıtlayıcılık beklenen teknokta aynı sektörde doğrudan bir rakibin reklamı yapılmasına yönelik olabilir. Örneğin zayıflama çayı satan ana rakip olan iki firma ile aynı zamanlarda satış ortaklığı yapılmaması beklenebilir. Ancak bunun dışında çeşitli ürünler için yapılan farklı satış ortaklıklarında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Satış ortaklığı online bir pazarlama yöntemi olduğundan dolayı 7/24 tanıtım potansiyeli ve satış ihtimali de vardır. Bu hem firmalar veya markalar hem de influencerlar için oldukça kazançlı bir artıdır.

Türkiye Affiliate marketing tüm dünyada olduğu gibi web siteleri üzerinden başlamıştır. Web site sahiplerinin sitelerinde farklı ürünleri tanıtarak satışlarından komisyon kazanması ile başlayan bu pazarlama yöntemi son yıllarda oldukça çeşitli alanlara yayılmıştır. Şimdilerde en çok tercih edilen yollardan birisi sosyal medya platformlarında belirli bir kitleye hitap eden kişilerin yaptığı ürün tanıtımlarıdır. Bu yönteme Influencer Pazarlama da denilmektedir. Aynı zamanda bir bloga sahip kişiler kendi bloglarına reklam alarak veya ürünleri tanıtarak satış ortaklığı yapabilirler. Bunların yanında video ile ürün tanıtımlarının yapılması, e-posta ile linklerin potansiyel müşterilere iletilmesi gibi çeşitli affiliate marketing yöntemleri de vardır. Her ne kadar ürün tanıtma yöntemi veya ürünün tanıtıldığı alan farklılık gösterse de affiliate marketing özünde bir ürün ve markanın tanıtılarak satışlar üzerinden komisyon kazanılmasıdır.

Adverport uygulamasını indirerek dilediğiniz markalar ile kolaylıkla satış ortaklığı yapabilirsiniz.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.