Satış Ortaklığı / Gelir Ortaklığı / İnternet Satış

Satış Ortaklığı / Gelir Ortaklığı / İnternet Satış

Satış Ortaklığı / Gelir Ortaklığı / İnternet Satış

Satış Ortaklığı/Gelir Ortaklığı/İnternet Satış
Satış Ortaklığı/Gelir Ortaklığı/İnternet Satış

Affiliate marketing olarak da bilinen satış ortaklığı aynı zamanda gelir ortaklığı ve internet satışı olarak da adlandırılmaktadır. Sosyal medyanın hayatlarımıza tamamıyla dahil olduğu günümüzde bir çok firma ve marka en karlı pazarlama yöntemi olarak satış ortaklığını seçmektedir. Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bu pazarlama yöntemi bir iş modeli olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Temelde çeşitli firmaların ve markaların ürünlerinin satılmasına yardımcı olmak olarak bilinen bu yöntemde satış üzerinden, oluşturulan trafik üzerinden veya paylaşılan içerik üzerinden ücretlendirme yapılabilmektedir.

Sosyal medya kanalları üzerinden belirli bir kitleye sahip olan kişiler tarafından paylaşılan linkler bu pazarlama modelinin en bilinen örnekleri arasında yer almaktadır. Tüketiciler için hazırlanmış olan bu linkler sayesinde içerik üreticiler veya son zamanlarda herkesin bildiği adı ile influencer ürünleri tanıtarak kitleleri ile bir link paylaşırlar. Bu link üzerinden yapılan satışlardan komisyon alabilirler. Bu pazarlama modelinde ücretlendirmenin nasıl yapılacağı tamamen aradaki anlaşmalara bağlıdır. Ödemeler ise genellikle belirlenen minimum ödeme düzeyine ulaşıldığında gerçekleştirilmektedir. Anlaşma yapılan firmanın yaptığı satışa göre veya siteye gelen trafiğe göre yapılan ödemeleri ek gelir kaynağı veya ana gelir kaynağı olarak kullanan kişilerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

Reklam veren şirket ve içerik üreticisi arasında yürüyen bu pazarlama çeşidine Affiliate marketing, satış ortaklığı veya gelir ortaklığı denilmektedir. Bahsedilen içerik üreticisi sosyal medya kanallarında belirli bir kitleye sahip olan kişiyi temsil etmektedir ve günümüzde influencer veya blogger olarak da isimlendirilebilmektedir. Reklam veren işletme veya marka küçük olabildiği gibi dünyaca ünlü bir marka da olabilir. Ücretlendirmeler firmanın büyüklüğüne veya içerik üreticisinin hitap ettiği kitlenin büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir.

Satış Ortaklığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir firma ile satış ortaklığına başlamadan önce firmanın kriterlerinin ve sözleşme koşullarının dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Özellikle bilinen bir e-ticaret firması yerine küçük bir marka ile yapılan anlaşmalarda koşullar büyük ölçüde farklılık gösterebilmektedir. Cezai duruma sebebiyet veren maddeler ve ödeme ile ilgili maddelerin dikkatli bir şekilde incelenmesi olası maddi kayıpların önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Satış ortaklığı ile tanıtımı yapılacak ürünün hitap ettiğiniz kitleye uygun olması da oldukça önemli noktalar arasında yer almaktadır. Eğer bilgisayar oyunları ile ilgilenen bir kitleye sahipseniz kozmetik ürünleri ile ilgili satış ortaklığı yapmak hem reklam veren firma açısından hem sizin açınızdan hem de hitap ettiğiniz kitle açısından doğru bir tercih olmayacaktır.

Bir ürün ile ilgili satış ortaklığına başlamadan önce ürünün araştırılmasının iyi bir şekilde yapılması hatta çoğu durumda ürünün deneyimlenmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede ürüne olan talebi öğrenebilir ürünün faydalarını deneyimleyebilir ve kitlenize daha doğru bilgi verebilirsiniz. Tek bir ürünün satışlarının artması için yanlış beyanda bulunmak diğer satış ortaklıklarınızın büyük oranda düşmesine sebebiyet verebilir.

Ücretlendirmeler ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar arasında komisyon oranları ve linklerin geçerlilik süreleri gelmektedir. İş birliği yapacağınız markaların komisyon oranlarını ve ürün potansiyeli ile komisyon oranları arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir. Bunun yanında linklerin geçerlilik süreleri de kazançlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bazı linkler bir haftalık veya bir aylık olurken bazı linkler 1 günlük olabilir. 1 günlük link ile tüketici linke ulaştıktan sonra aynı gün içerisinde satın almazsa komisyon alamazsınız ancak bir haftalık veya bir aylık linklerde tüketici ürünü sizin linkiniz üzerinden inceledikten sonra bir ay sonra satın alsa bile bu satıştan komisyon alabilirsiniz. İşletmeler veya markalar ile yapacağınız anlaşmalarda linklerin geçerlilik sürelerini mutlaka kontrol etmelisiniz.

İşletmeler ve markalar tarafından verilen linklerin paylaşılabileceği platformlarda bazı kısıtlamalar olabilmektedir. Aldığınız linkin hangi platformlarda paylaşılabilir olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bazı satış ortaklığı linkleri sponsorlu olarak tanıtılabilirler bazılarının bu şekilde tanıtılmasına izin verilmez. Satış ortaklığı programları ilk olarak ABD’de ortaya çıkıp yaygınlaşsa bile Türkiye’de çok daha ciddi noktalara ulaşmıştır. Bu sebeple satış ortaklığı ile ilgili yapılan denetimlerde artmaya başlamıştır. Bu denetimler nedeni ile yapılması gerekenler de firmadan firmaya farklılık gösterebildiğinden alınan linklerin hangi platformlarda paylaşılabileceği ve sponsorlu olarak tanıtılıp tanıtılmayacağı gibi detayların sözleşme imzalanmadan önce netleştirilmesi ve bu kurallara uygun davranılması gerekmektedir.

Adverport uygulamasını indirerek dilediğiniz markalar ile iş ortaklığı veya gelir ortaklığı yapabilirsiniz.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.