Influencer Ne Demek? Influencer Ne İş Yapar?

Influencer
Sep 27, 2020
Influencer Ne Demek? Influencer Ne İş Yapar?

Influencer, son zamanlarda özellikle internet ve internetten etkilenen çeşitli medya dalları arasında oldukça fazla duyulan bir kelime olmuştur. Influencer kelimesinin internet ortamında bu kadar popüler bir kelime olmasının sebebi de kelimenin anlamını bilenleri şaşırtmamaktadır. Öyleyse influencer ne demek? Anlamını bilmeseniz bile, söz konusu kelimenin sosyal medya ortamında doğan “sosyal medya fenomeni” terimiyle bağlantılı olduğunu tahmin etmek zor değildir.

influencer
influencer

Influencer’lar sosyal medyanın çeşitli köşelerinden insanların gerek sevgi toplayan bir karakter yapısı gerek ise alışılmışın dışında yaptığı davranışları ile ilgi çeken insanların genel adıdır. Bir influencer, herhangi bir sosyal medya ortamında doğabilir. Influencer oluşturmaya en olanaklı platformlar Youtube, Instagram ve TikTok olmasına rağmen, Spotify üzerinden oluşturulan çalma listeleriyle de bir influencer olunabilir. Peki, influencer ne demek? Bir influencer ne iş yapar? Dünyada ve ülkemizde bulunan influencer’lar kimlerdir?

Influencer Ne Demek?

Influencer kelimesinin özellikle sosyal medya ağları üzerindeki yaygın kullanımı, çoğu insanın kafasında “Influencer ne demek?” sorusunu uyandırdı. Bu soruyu cevaplamaya öncelikle influencer kelimesinin Türkçe anlamına bakarak başlayalım. Influencer, İngilizceden “etkileyen (bir birey ya da faktör)” olarak çevrilebilir.

Bu tanımdan yola çıkarak influencer’ın insanların ilgisini toplayan ya da onları etkileyen bireyler için kullanıldığını çıkarabiliriz.
influencer ne demek
influencer ne demek

Bu bireylerin nasıl ya da ne iş yaparak ünlü oldukları değil, ünlü olduktan sonra gerçekleştirdikleri hareket ve davranışları asıl konudur. Bu yüzden gündemde kalabilmek için çeşitli uygunsuz eylemlere başvurabilirler. Bu eylemlere bir örnek Youtube üzerinden ünlü olarak on milyondan fazla izleyeni bulunan Logan Paul isimli sosyal medya fenomeninin 2018 yılında Japonya’da bulunan intihar ormanına gitmesi ve karşılaştığı bir cesedi video bloguna katması verilebilir. Fakat pek tabii her influencer böyle değildir. Platformlarında saygıyla anılan influncer’lar, insanları eğlendirmekten başka amacı olmayan insanlardan oluşur.

Influencer Ne İş Yapar?

Influencer ne demek?” sorusunun yanında cevabı merak edilen bir başka soru ise “Bir influencer ne iş yapar?” sorusu olmuştur. Bu soru, birden fazla şekilde cevaplanabilir. Bir influencer, bir sosyal medya ağı üzerinden şöhret ve para kazanan herhangi bir insan olabilir. Influencer’lar; Instagram, Twitter, TikTok, Youtube gibi platformlarda çalışmalarını sürdürebilirler. Instagram Influencer’ları, çoğunlukla modellerden ya da fotoğrafçılardan oluşmaktadır ve bir Instagram influnecer’ının asıl amacı göze hitap etmektir. TikTok influencer’larının bir kısmı aynı amaçta olan kısa dans videoları çekmekte, bir kısmı ise komedi odaklı kısa videolar çekmektedir. Youtube’da ise her türlü video içeriği üretilebilir. Komedi, müzik, eğitim ve daha bir sürü alanda video içeriği barındıran Youtube’da, daha büyük bir kitle bulunur. Bu da bazı Youtube influencer’larının bir film yıldızı kadar popüler olmasının nedenidir.

influencer ne iş yapar?
influencer ne iş yapar?

Türkiye'den ve Dünya'dan Influencer Örnekleri

Influencer kelimesinin anlamı ve ne iş yaptıkları konularını incelediğimize göre dünyadan ve ülkemizden doğmuş influencer örneklerinden bahsedebiliriz. Öncelikle Türkiye’nin gençliğini ve geleceğini etkileyen influencer grubunu inceleyelim, sonrasında dünyayı, özellikle İngilizce konuşulan ülkelerin gözdesi olan önemli kişiliklere göz atalım.

Türkiye’deki popüler influencer’lar:

Danla Biliç
Danla Biliç

· Danla Biliç: Youtube üzerinden yayınladığı makyaj videoları sayesinde ün kazanmış fakat kısa süre içinde bütün sosyal medya platformlarında ismini duyurmuş bir internet kişiliği haline gelmiştir.

Eylül Öztürk Özkan
Eylül Öztürk Özkan

· Eylül Öztürk Özkan: Instagram’da renkli hayatından anları paylaştığı kareler ile insanları kendisine çeken Eylül Özkan’ın @eylulonline hesabında 3 milyon takipçisi bulunmaktadır.

Burak Özdemir (CZN Burak)
Burak Özdemir (CZN Burak)

· Burak Özdemir: Bilinen adıyla CZN Burak, Hatay Medeniyetler Sofrası restoranlarının sahibi ve ünlü bir şef. Ününü de TikTok üzerinden çektiği devasa yemekleri gösterdiği kısa videolardan bulmuştur. TikTok uygulamasındaki takipçi sayısı 25 milyonun üzerindedir.

Dünyadaki popüler influencer’lar:

PewDiePie
PewDiePie

· PewDiePie: Gerçek adı Felix Kjellberg olan bu internet kişiliği, Youtube’da yayınladığı oyun videoları ile en çok abonesi olan youtuber ünvanına sahip olmuştur. Şu sıralar ise oyun videolarının yanı sıra izleyicileri ile iletişime geçtiği ve çeşitli olaylara yorum yaptığı videolar yüklemektedir. Kanalı 106 milyon aboneye sahiptir.

Charli D’Amelio
Charli D’Amelio

· Charli D’Amelio: TikTok üzerinde neredeyse 90 milyon takipçisi ile en çok takip edilen TikTok influencer’ı, yalnızca 16 yaşında, odasında dans videoları çeken bir kız. Hem internet üzerinden hem de geleneksel medyada, ailesi ve arkadaşları ile yaşadıkları çeşitli olaylar sonucu ismi gündeme getirilmektedir.

Markiplier
Markiplier

· Markiplier: Mark Fishbach, oyun videoları çekerek Youtube’da ünlü olmuş başka bir influncer olmasının yanı sıra aylık yaptığı bağışlar ile anılmaktadır. Bağış kurumları için toplam 2 milyonun üzerinde bağışta bulunmuş, Make-A-Wish ile çalışmıştır ve her ay Youtube ve Twitch üzerinden yaptığı 4 saatlik canlı yayınlar ile 100,000 ve 500,000 dolar arasında bir miktar para toplamakta ve kurumlara bağışlamaktadır.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.