Influencer İle Fenomen Arasındaki Farklar

Influencer
Oct 8, 2020
Influencer İle Fenomen Arasındaki Farklar

Teknolojinin ilerlemesi ve dijitalleşmenin yayılması yanında beklenmedik birçok gelişmeyi getirmektedir. Bunların arasında dijital çağın tartışmasız en önemli buluşlarından biri olan internet bulunmaktadır. İnternet ilk başlarda çok az insanın erişimi olan bir ortam olmasına rağmen kısa zaman içinde dünyanın her yerinde yayılarak sahip olduğu kitleyi büyütmüş ve bugün sosyal medya olarak andığımız platformların temeli oluşmaya başlamıştır. 2000 yıllarının sonunda ise neredeyse dünya üzerindeki her evde internet bağlantısı kurulmuş durumdaydı. Bu yıllarda da bilgisayarda vakit geçiren özellikle genç internet kullanıcıları birbirileri ile iletişim kurmak ve ilgi duydukları konular hakkında sohbet edebilmek için çeşitli forum ve siteleri popülerleştirerek ilk sosyal medya platformlarının oluşmasını sağlamıştır.  

Yıllar içinde MySpace gibi bazı sosyal medya araçları popülerliğini kaybedip kapatılırken bazıları ise zaman geçtikçe daha da kullanıcı kazanarak platformunu büyütmüştür. Bunun uzun vadede sonucu ise sosyal medya araçlarının milyarlarca kullanıcıya sahip olması ve aralarından bazı kullanıcıların hesaplarında ürettikleri içerik ile öne çıkmaları olmuştur. Bu öne çıkan içerik üreticileri, sosyal medya fenomeni ya da son zamanlarda kullanımı gitgide artan ve dilimize İngilizceden geçen “influencer” kelimesi ile anılmaya başlanmıştır fakat bu iki kavram, anlamları birbirinden farklı olsa da benzer amaçla kullanıldıkları için çokça karıştırılmaktadır. Bu yüzden, bu yazımızda son yılların en çok kullanılan sosyal medya terimleri olan influencer ile fenomen arasındaki farkları ele aldık. Beraber inceleyelim.

Fenomen Kimdir?

Fenomen kelimesi, dilimize İngilizcede yer alan “phenomenon” kelimesinden geçmiştir. Bu kelimenin anlamı; izini bırakmış, kayda değer, etkileyici ya da dikkat çekici insan veya olay demektir. Fenomen kelimesinin sosyal medyada ün kazanmış kişiler için kullanılmasının nedeni de budur. Sosyal medya fenomenleri, hesapları içinde ürettikleri içerik ne olursa olsun, bir şekilde insanların dikkatini üzerine çekmiş kullanıcılardır. Bu nedenle de insanlar tarafından fenomen unvanını almışlardır. Peki bir sosyal medya fenomeni ne yapar?

Fenomen
Fenomen

Bir sosyal medya fenomeni, Instagram, Twitter, TikTok veya Youtube gibi milyonlarca insanın her gün kullandığı sosyal medya platformları üzerinde paylaştıkları çeşitli içerikler yoluyla para ve şöhret kazanan insanlardır. Bir influencer da bu tanıma uyar fakat bu noktadan itibaren influencer ile fenomen arasındaki farklar baş göstermeye başlar. Çünkü fenomenler, çoğu zaman ani bir şekilde bu üne sahip olurlar ve eğer insanların gözlerini kendilerinde tutamazlarsa aynı hızda ünlerini kaybedebilirler. Bir fenomen, ürettiği içerik her neyse onu geliştirmeye, yenilemeye ve sahip olduğu takipçi kitlesini korumaya, hatta daha fazla insana ulaşmaya çalışmalıdır. Böylelikle elde ettikleri ünü tutabilir ve tam olarak bir influencer’a dönüşebilirler.

Vlogger ve Blogger Kavramlarını Tanıyalım

Vlogger ve Blogger
Vlogger ve Blogger

Eğer sosyal medyada fazla vakit geçirmeyen biriyseniz bu terimler size çok uzak gelebilir. Fakat bu terimler dijital ortam dışında da fazlasıyla kullanılan kelimelerdir. Blogger, kısaca açıklamak gerekirse internet üzerinde günlük, haftalık ya da aylık blog yayınlayan kişilere denir. Blogger’lar, WordPress, Joomla!, Drupal, Pyro ve SilverStripe gibi blog yazma sitelerinde şahsi düşüncelerini dijital ekrana yansıtarak takipçi kitlesi elde eden ve yazılarına gelen her tıklanmadan para kazanan insanlardır. Fakat birçok blogger, bir blog oluşturmak şu sıralar internet ortamında eskisi kadar popüler olmadığı için görsel bir sisteme geçiş yapmışlardır. Bu da dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan Youtube’da video içerik üretmektir. Bu sayede “vlogger” terimi ortaya çıktı. Vlogger kelimesi, video blogger anlamına gelmesine rağmen kısa zamanda anlamının dışında kullanılmaya başlanmıştır. Vlog adı verilen videoların asıl amacı bir konu hakkında konuşmak, tartışmak, incelemek ya da öğüt vermekti fakat zaman geçtikçe vloglar gündelik yaşamdan parçaların ilgi çekici ve mizahi bir yoldan kayda alınarak paylaşılması haline gelmiştir.

İlginizi Çekebilir: Influencer Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler

Fenomen vs Influencer
Fenomen vs Influencer

Influencer ile Fenomen Arasındaki Farklar

Influencer ile fenomen, aynı alanlarda kullanıldıkları ve yakın anlamlarda oldukları için çokça karıştırılan kelimelerdir. Bu karışıklığı önlemek için yazımızda influencer ile fenomen terimleri arasındaki farkları inceleyelim. Fenomen, hızlı bir yükselişe geçmiş, sosyal medyada anlık ün kazanan herhangi bir şahıs için kullanılabilen bir kelimedir. Influencer ise adı üstünde insanların ve bulunduğu platformun üzerinde büyük bir etkiye sahip olan içerik üreticileridir.

Bir fenomenin influencer olabilmesi için bulunduğu platformda uzun bir süre boyunca tanınması ve bir iz bırakmış olması gerekir. Bu sosyal medya ağlarındaki kullanıcı sayılarını göz önünde bulundurunca ve ağ üzerinde bir influencer ya da “sensation” olmak isteyen kaç kişi olduğunu düşününce elbet zorlayıcı olacaktır. Hatta işin küçük bir kısmı da şansa bağlı olacaktır. Fakat yeni ve orijinal içerik üreten ve takipçilerini dinleyen bir fenomenin kalıcılığını sağlamak kolay olacaktır. İnsanların ne istediğini iyi bilen bir fenomen kısa sürede takipçilerini arttıracak, platformda ismini duyduracak ve bir süre içinde influencer olabilmek için sahip olması gereken tüm özelliklere sahip olmuş olacaktır.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.