Mikro Influencer, Makro Influencer ve Mega Influencer Nedir?

Influencer
Oct 1, 2020
Mikro Influencer, Makro Influencer ve Mega Influencer Nedir?

Sosyal medya aracılığı ile pazarlama yöntemlerini etkili bir biçimde kullanarak reklam yapan influencerlar, kendi aralarında belirli gruplara ayrılır. Gün geçtikçe daha geniş kitleler tarafından tanınan ve popülerlik oranı artan bu kişiler sosyal medyada oldukça aktiftir. Popüler olmaya başlayan influencerlar hedef kitlelerine ve takipçi sayılarına göre farklı gruplar altında incelenir. Kişilerin, reklamını yaptığı ve sosyal medyada paylaştığı gönderilere göre bu gruplar ortaya çıkar. Tüketiciyi ikna etme konusunda son derece başarılı olan kişiler, mikro influencer, makro influencer ve mega influencer olarak üç farklı gruba ayrılır.

Mikro Influencer Nedir ?

Mikro influencer daha az takipçi sayısına sahip olmasına rağmen etkileşim oranının çok daha yüksek olduğu kişilere verilen tanımdır. Etkileşim oranı ile takipçi sayısının birbirine ters orantıda olduğu bu tanıma uyan kişiler çoğu zaman belli konular üzerinde içerik üretir. İçerik üretimi esnasında diğer influencerlara göre daha az ve belirli konular üzerine yoğunlaşırlar. Mikro influencer kişiler yaklaşık olarak 10.000 ila 50.000 arasında bir takipçi kitlesine sahiptir. Az takipçi sayısı, kişilerin takipçileri ile daha fazla vakit geçirmesi sebebiyle avantajlı bir durum olarak değerlendirilir. Son derece kaliteli bir takipçi yönetimi oluşması adına pek çok firma güvenirliğini kanıtlamak amacıyla bu kişiler ile iş birliği içinde bulunur. ‘’Ünlü’’ olarak anılmayan mikro influencer grubu, sürekli takipçileri ile iletişim halinde kalıp, düzenli olarak takipçilerinin yaptığı yorumlara ve onların sorduğu sorulara cevap verir.

Mikro Influencer
Mikro Influencer

Bu influencer grubu ile reklam firmaları düşük bütçeler dahilinde çalışabilir. Firmaların yapacağı düşük bütçeden meydana gelen çeşitli reklam ve kampanyalar için çoğunlukla bu influencer grubu tercih edilir. Aktif bir kitleden oluştukları için çoğu zaman takipçilerinin yaptığı yorumlara geri dönüş yaparlar. Aynı zamanda mikro influencer grubu son derece güvenilir kişilerden oluşur. Güven duymadıkları hiçbir reklam ya da kampanya anlaşmasını yapmayan influencer grubu, takipçilerinin güvenini kaybetmemek adına titiz davranır. Çeşitli sosyal medya hesaplarında aktif olan grup, çoğu zaman takipçileri ile Instagram üzerinden iletişim halinde kalır. Kampanya ve reklam iş birliği diğer influencer gruplara göre daha az olsa da mevcut iş birlikleri uzun soluklu olur. Çoğu zaman çeşitli kategorilere bağlı kalınarak içerik üretirler. Samimi davranışları nedeniyle kullanıcıların güvenini kazanmışlardır.

İlginizi Çekebilir: Influencer Olma Yolunda Harika 4 Kaynak

Makro Influencer Kime Denir ?

Makro Influencer
Makro Influencer

Mikro influencer grubuna göre çok daha fazla takipçi sayısına sahip olan makro influencer kişiler, ünlü markalar ile iş birliği yaparak takipçi kitlesinin artmasını sağlar. Çeşitli bilinen firmalar reklam ve kampanyalarında makro influencerlar ile iş birliği içine girerek ürünlerinin pek çok kişi tarafından tanınmasını, satın alınmasını hedefler. Aynı zamanda dünya çapında global proje ve kampanyalar için de makro influencerlara teklif götürülür. 500.000 ila 1 milyon takipçi sayısına sahip olan makro influencer kişiler, yüksek kalitede içerikler üreterek sosyal medya hesaplarından paylaşır. Popüler hesaplar olarak bilinen bu influencer grubu, düzenli bir biçimde takipçi sayısını arttırır. Yaptığı kaliteli paylaşımlar sebebiyle organik bir büyüme elde eden bu grup, daha fazla tanınan ve ‘’ünlü’’ olarak bilinen kişilerden oluşur. Gün içinde pek çok içerik paylaşan etkileyiciler, aynı anda birden fazla konu hakkında etkileşim sağlayabilir. Marka iş birlikleri fazla olan makro etkileyiciler daha profesyonel olduklarından dolayı yüksek bütçelidir.

Mega Influencer Kimdir ?

Mega Influencer
Mega Influencer

Etkileyici grubunun 3. kısmı mega influencer kişilerden meydana gelir. Sosyal medya hesaplarında bir milyon ve üzeri takipçi kitlesine sahip olan kişilere mega influencer adı verilir. Youtuber, Twitch yayıncıları ya da çeşitli fenomenler mega influencer grubunda yer alır. Aynı zamanda sporcular, dizi ve film yıldızları, müzisyenler, sanatçılar da mega influencer tanımına karşılık gelir. Çok büyük markalar reklam ve kampanya iş birlikleri için bu kişiler ile proje gerçekleştirir. Maliyetleri son derece fazla olduğu için geri kalan firmalar mikro influencer gibi gruplar ile çalışır. Gönderi başına ücret alan etkileyiciler olarak bilinen bu grup, markaların ürünlerinin yüz binlerce kişi tarafından tanınmasını sağlar. Büyük markalar, mega influencer kişiler ile çalıştıktan sonra etkileşim oranlarının artışını rahatça gözlemleyebilir. Influencer grupları arasında en çok etkileşime sahip olan kişiler çoğunlukla ünlü ya da fenomen olarak adlandırılır.

Başlamaya Hazır Mısın?

Adverport ile dilediğin kampanyalara katıl! Sosyal medya hesaplarında affiliate linklerini paylaş, takipçilerin sana kazandırsın.